Custodie Copii
Termenul de ”custodie” a fost înlocuit prin Noul Cod Civil cu termenul de exercitare a autorității părintești.
În cazul părinților căsătoriți, o dată cu desfacerea căsătoriei instanța va hotărî cu privire la copiii minori în ceea ce privește exercitarea autorității părintești, locuința copilului, pensia de întreținere (contribuția la creșterea și educarea minorului), program de legături personale (de vizitare).
Noi toți vrem ceea ce este mai bine pentru copiii noștri și destrămarea relațiilor afectează adesea relația cu copiii și nepoții noștri. Bunăstarea unui copil este preocuparea noastră primordială.
Ori de câte ori este posibil, este întotdeauna bine ca aranjamentele cu privire la copii să fie abordate pe cale amiabilă, fie direct între părinți, fie prin mediere, fie cu asistența avocaților.
AUTORITATEA PĂRINTEASCĂ
Autoritatea părintească este prevăzută în Articolul 483 Cod Civil:
Autoritatea părintească este ansamblul de drepturi şi îndatoriri care privesc atât persoana, cât şi bunurile copilului şi aparţine în mod egal ambilor părinţi.
Autoritatea părintească este un concept juridic complex, care cuprinde drepturile pe care părinţii le au cu privire la persoana şi la bunurile copilului minor, atât în raport cu acesta, cât şi în raport cu terţii, precum şi obligaţiile pe care calitatea de părinte le implică, în vederea creşterii copilului, pentru dezvoltarea lui fizică, mentală, spirituală, morală şi socială.
Conţinutul autorităţii părinteşti este detaliat în Articolul 487 Cod Civil:
Părinţii au dreptul şi îndatorirea de a creşte copilul, îngrijind de sănătatea şi dezvoltarea lui fizică, psihică şi intelectuală, de educaţia, învăţătura şi pregătirea profesională a acestuia, potrivit propriilor lor convingeri, însuşirilor şi nevoilor copilului; ei sunt datori să dea copilului orientarea şi sfaturile necesare exercitării corespunzătoare a drepturilor pe care legea le recunoaşte acestuia.
Părinţii nu pot să renunţe sau să modifice conţinutul drepturilor şi obligaţiilor pe care le au faţă de copil.
În principiu, modalitatea de exercitare a autorității părintești se stabileşte de către părinţi, împreună, prin bună înţelegere.
Dacă părinţii nu se înţeleg, va hotărî instanţa, care poate inclusiv să limiteze exerciţiul dreptului, dacă este în interesul superior al copilului.
BUNICII
Există o multitudine de studii care susțin importanța relațiilor dintre copii și bunicii. Din păcate, în timpul destrămării relației dintre părinți, relația copil / bunici suferă adesea. Noi sfătuim și ajutăm bunicii să mențină acele relații importante cu nepoții lor.
Experții noștri vă vor ajuta în timpul proceselor legale și vă vor ajuta să ajungeți la soluții orientate spre copil.
Specialiștii noștri vă sfătuiesc cu privire la toate aspectele legii privind copiii, inclusiv:
- Procedura de stabilire a custodiei copilului în instanță (exercitarea autorității părintești)
- Ce înseamnă exercitare a autorității părintești în comun
- Când se poate pronunța instanța cu privire la exercitarea autorității părintești exclusiv de către un părinte
- Stabilirea unui program de legături personale (de vizitare)