Custodie comună - cum colaborezi după divorț
Părinții care au custodie comună trebuie să colaboreze, din punct de vedere legal, pentru a înscrie copilul la grădiniță, la școală, pentru a decide o anumită operație sau tratament medical, inclusiv stomatologic, pentru a merge cu copilul la o formă de terapie, pentru a ieși singur cu copilul din țară.
Totuși, mulți părinți divorțați se tem că vor avea dificultăți în a comunica și colabora în mod eficient în ceea ce privește copiii lor. Această temere derivă din preocuparea că divergențele și tensiunile dintre ei ar putea afecta negativ bunăstarea și dezvoltarea copiilor.
Cea mai puternică îngrijorare este de a fi tratați în mod nedrept de părintele la care locuiește copilul sau de a nu avea un cuvânt egal în ceea ce privește deciziile importante legate de copil, cum ar fi educația sau sănătatea minorului. Această temere poate fi alimentată de sentimentul de pierdere a controlului și de îngrijorarea cu privire la drepturile lor ca părinți după divorț.
Părintele nerezident, cel care nu locuiește cu copilul, are la îndemână câteva instrumente legale, dacă drepturile lui sunt încălcate.
Primul ajutor îl poate cere la Direcția Generală pentru Asistenta și Protecția Copilului, unde printr-o sesizare scrisă, poate să solicite instituției:
- să efectueze o anchetă la locuința minorului
- să invite ambii părinți la consiliere parentală
- să se dispună un program de monitorizare a programului de vizită
Această enumerare nu este exhaustivă, DGASPC-ul are multe atribuții în acest sens și sunt menționate în Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.
Direcția Generală pentru Asistenta și Protecția Copilului poate fi un aliat de folos în lupta pentru protejarea drepturilor copilului de a avea acces neîngrădit la ambii părinți. În anumite condiții, instituția poate acționa în instanță părintele care îngrădește dreptul copilului de a avea legături neîngrădite cu celălalt părinte.
Avocat Andreea Saveli